Imbas untuk muat turun aplikasi

Thelaki

PASPORT PALING POWER DI DUNIA

today14 January 2019

Bermula 2 Januari 2019, kerajaan Malaysia dah tetapkan denda untuk kita semua, rakyat Malaysia yang selalu sangat hilang pasport. Bila nak bercuti luar negara baru la terhegeh-hegeh nak selongkar kat mana simpan pasport. Ada juga yang cari guna hidung. Padahal ada je kan tersimpan kat dalam almari seluar dalam tu. Tak pasal-pasal hidung yang kena.

Hilang kali pertama, denda RM 400. Kali kedua, RM 700 dan kali ketiga RM 1,200. Tu makan dia. Hilang juga kali keempat, rebus pasport tu, pastu minum, senang sikit nak ingat pasport letak kat mana hari tu.

Korang teringin tak nak tahu dalam banyak-banyak pasport kat dunia ni, pasport negara mana yang palingΒ power? MenurutΒ Henley Passport Index, kehebatan pasport sesuatu negara tu dinilai melalui tahapΒ travel-friendlyΒ pasport negara tersebut. Maksudnya, berapa banyak negara yang boleh dilawat menggunakan pasport negara tertentu tanpa menggunakan Visa. Jom kita tengok senaraiΒ top 10Β pasport palingΒ powerΒ di dunia kat bawah ni.

1. Jepun

Untuk dua tahun berturut-turut, Jepun dipilih sebagai pasport palingΒ powerΒ di dunia disebabkan tahapΒ travel-friendlyΒ yang tinggi. Pasport Jepun boleh akses 190 negara kat dunia ni tanpa menggunakan Visa.Β PowerΒ jepunΒ power!

2. Singapura & Korea Selatan – 189 Negara

3. Perancis & Jerman – 188 Negara

Untuk mengetahui lebih lanjut, klik sini

Penulis: THELAKI

Written by: Jay


Previous post