Imbas untuk muat turun aplikasi

Viral

“Diorang Punya Peluh Macam Air Bertakung!” Video Frontliner Buka PPE Bikin Netizen Sebak

today20 October 2020

Background

Kita kalau pakai baju berlapis pun dah rasa panas dan rimas sebab berpeluh, agaknya macam mana la frontliner yang pakai PPE tu ya?

Mereka bukan sahaja terpaksa pakai satu helai pakaian perlindungan diri (PPE), tetapi berlapis bagi mengelakkan diri daripada dijangkiti virus Covid-19 semasa sedang merawat pesakit yang berkenaan.

https://twitter.com/anthraxxxx/status/1318055457227862018

Pada 19 Oktober, seorang pengguna di Twitter telah kongsikan satu video pendek menunjukkan beberapa orang petugas barisan hadapan sedang membuka pakaian PPE milik mereka.

Ini demostrasi membuka 3 layer PPE. Wuuu, ini sudah bertakung ni, macam dalam hujan je.

Kelihatan peluh keluar dari pakaian itu seperti air yang bertakung.

Sekali pandang rakaman itu memang nampak agak lucu kerana mereka seakan-akan seronok dapat tengok peluh yang keluar, tapi hakikatnya kerja mereka itu sangat memenatkan.

Netizen yang menonton bagaikan dapat merasai kepenatan yang mereka sedang alami demi menjaga kesihatan rakyat Malaysia.

Bayangkan bagaimana sengsaranya mereka terpaksa memakai pakaian PPE yang berlapis itu dibawah cuaca panas terik.

Diharapkan dengan adanya video ini, dapat membuka mata rakyat Malaysia supaya terus menjaga diri dan elakkan daripada terkena jangkitan virus bahaya yang boleh membunuh ini.

Written by: Ainaa Hafizah


Previous post

Sosial

Arahan Kerja Dari Rumah Atau Work From Home Mulai 22 Oktober Ini

“Pihak majikan diarah untuk mengeluarkan surat pelepasan perjalanan bagi setiap kakitangan yang terpaksa bekerja di pejabat sepanjang tempoh ini,” katanya.Sementara itu, bagi mereka yang perlu ke pejabat, katanya perlu menjalani ujian swab sekiranya tinggal di kawasan zon merah dan jika pihak majikan mencarum dengan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso), kos akan ditanggung.Menurutnya lagi, arahan akan berkuat kuasa Khamis ini sehingga pelaksanaan PKPB di Wilayah Persekutuan... Klik sini untuk baca artikel penuh. […]

today20 October 2020

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *